Om du er glad i større hunder og søker en forsiktig men rolig kumpan som elsker barn så kan en Berner sennenhund være rett for deg. Denne heroiske hunden elsker å hjelpe mennesker og er utrolig fin med sin svartbrune-pels med hvite markeringer (som mange mener ligner på det sveitsiske flagget). De er kjent for å være glade i å lene seg mot og holde seg nært en. Uansett om du er på camping, går på fjellet eller koser deg ved bålet så vil den være din trofaste bestevenn – vi introduserer Berner sennenhund!

Fakta

Hunderase-gruppe: Schnauzer og Pinscher, Molosser og Bergshunder samt Sennenhunder

Størrelse: Større

Skur hår?: Ja

Lengde på pels: Middel

Trening: Omtrent en time om dagen kan være tilstrekkelig

Hvor ofte bør den trimmes?: En gang i uken

Historie

Berner Sennenhundens opprinnelse er ikke særlig veldokumentert; Man tror att de første større hundene ble fremavlet av romerne omkring 2000 år siden. Opprinnelig så bruktes rasen av arbeidere i Bern (derav Berner) og fikk raskt mange beundrere som ville ha dem som kjæledyr, for oppvisning eller for å trekke vogner. I dag, foruten å være et vennlig husdyr, så kan man ofte se rasen i parader i Sveits.

Helse

Berner sennenhunden er en av de hunderaser som dessverre lever færre år enn visse andre, cirka 7-8 år.

De løper høy risiko å rammes av kreft, høyere enn mange andre raser, og kan også lide av muskulære sykdommer som leddinflammasjon og hoftedysokasi.

Egenskaper

Vennlig beist

Som eier kommer du til å oppleve hvor vennlig og koselig denne rasen er. Den vil ofte være der familien sin er og kalles iblant for ens “ekstra skygge”. De liker å være utendørs like mye som å krype opp i sofaen med deg men vær forsiktig med å la dem være alene for lenge. Naturen deres krever selskap og de blir lett rastløse. Hvis de er hjemme alene for ofte eller for lenge kan de for eksempel begynne å spise på og ødelegge ting i hjemmet.

Et tålmodig dyr

Rasen er fantastisk fin med mennesker i alle aldre: barn, voksne – til og med fremmede. Dette gjør dem til en perfekte om du er en person som ofte omgås med venner eller er i sosiale miljøer.

Liker å være utendørs

Berner sennenhund elsker å være utendørs og er en bra kompis å ha med sig når du går på fjellet eller camper. I motsetning til mange større raser så krever de ikke så ekstremt mye mosjon som man kanskje kan tro basert på størrelsen. Men ikke la det hindre deg fra å dra på deg joggeskoene og ta med bisken på en langvandring!

Berner sennenhunden trenger iblant mye tid å prosessere ny informasjon. Så lenge den ikke presses så vil du merke at den lær seg fort og at den liker å imponere på deg. Vær tålmodig og prøv å holde deg fra å kjefte på den eller bli frustrert hvis de er langsomme. Ettersom de ofte vil være til lags kan de bli lei seg hvis de merker at de har skuffet deg. Den elsker å få en klapp på hodet eller ros når den har gjort noe rett.

Basert på denne hunderasens bakgrunn så  vil de gjerne beskytte og hjelpe deg. Uansett om det handler om agility, gjeting eller å hente posten så strev etter å holde dens mentale helse på topp for en glad hund.

Renlighet

Med litt tålmodighet bør det å øve stuerenhet være relativt enkelt.

Hvor finner jeg rasen?

Du trenger ikke å dra hele veien til Sveits for å finne din trofaste Berner. Klikk på linken her under for å treffe Berner-eiere og lese mer om rasen.
Norsk Berner-Sennenhundklubb

Eier du en Berner sennenhund?

Hvis du eier en Berner sennenhund så kommenter gjerne nedenfor og last opp ditt bilde på vår Facebook eller Instagram og tagg @DogBuddyNo.